Appelrondo’s

appelrondo

Zelfgebakken ovenverse appelrondo’s van roomboterdeeg, amandelspijs, banketbakkersroom, schijfjes appel en een vleugje kaneel geven het koffietafelen wel een heel aparte charme.

Bakken met Niels heeft de professionele appelrondo – ringen voor de thuisbakker.
Spoel de gesiliconeerde ringen na je bakfeest af met lauw water en droog ze goed na. Dus nooit in de vaatwasmachine en gebruik geen afwasmiddel. Zo bak je rondo na rondo. De appelrondo – ringen zijn verkrijgbaar via de webwinkel. Verschillende maten, van 5 cm (voor de mini’s) tot 10 cm (voor de grote trek) !

Ingrediënten:
320 gram roomboter
280 gram witte basterdsuiker
20 gram losgeklopt ei
12 gram bakpoeder
2 mespuntjes zout
1 royale theelepel citroenrasp
250 gram patentbloem
250 gram Zeeuwse bloem
Variatie-tip: Gebruik een fijne mix voor ambachtelijk zanddeeg.
Hiermee tover je ook brosse en goudbruine appelrondo’s in een handomdraai. 
500 gram mix voor ambachtelijk zanddeeg,
200 gram roomboter
20 gram losgeklopt ei
25 gram citroenrasp
  1. Dit deeg minimaal 1 dag vooraf bereiden. In de koelkast bewaren. Soepel kneden, uitrollen en uitsteken, bakken en genieten.Een plakje deeg weegt ongeveer 50 – 55 gram, afhankelijk van de dikte van het deeg en de grootte van de plakjes. Als je het totaal gewicht van alle ingrediënten dus deelt door 55 dan weet je het aantal rondo’s dat je kan bakken.Mocht je wat deeg overhouden, dan verpak je dit in plastic en bewaar je dit in de koelkast of in de diepvriezer. Je kunt het dat de volgende keer weer verder gebruiken.Bewaar het deeg niet al te lang, want de bakwerking (volume) gaat wellicht iets achteruit. Een paar weken kan, geen maanden)
Voor de vulling:
200 gram amandelspijs
200 gram aangemaakte banketbakkersroom
  1. De aangemaakte mix voor banketbakkersroom mixen met de amandelspijs. Het best gebruik je hiervoor een mixer of een keukenmachine.
  2. Deeg uitrollen op 5 mm uitrollen (handig tussen twee latjes van die dikte)
  3. Je steekt plakjes uit met een steker die net iets groter is dan de rondoring. Zodat je een kuiltje krijgt.
  4. Spuit er een dopje aangemaakte spijsvulling in (als je wat van dit mengsel overhoudt, dan kun je dit in de diepvriezer bewaren voor je volgende bakfeest)
  5. Op dit dopje wat kaneel strooien en vervolgens een royale hand grof gesneden Jonagold / Elstar appel erop (niet te zuinig) In ieder geval een bakvaste appel gebruiken. Dus eerst de kaneel en dan de appel. Kaneel kleurt nogal, dus zo voorkom je te donkere appelrondo’s.
  6. Goudbruin afbakken op ongeveer 170 – 175 graden ongeveer 16 – 18 minuten. Om te checken of je rondo gaar is, check je de bodem met behulp van bijv een kaasschaaf. Je tilt de bakring voorzichtig een stukje op en bekijkt de kleur van de onderkant van de rondo.
  7. Na bijna afgekoeld te zijn bestrijken met warme abrikozen gelei.

Bekijk snel alle bakfilmpjes het YouTube kanaal van Bakken met Niels

[youtube id=”DeyWNrLtEc0″ align=”left” mode=”normal” autoplay=”no” grow=”yes”]