Oelala, deze slof klinkt wel heel erg lekker. En dat is hij ook!
Een niet te versmaden herfst en winterheerlijkheid.
De basis is het zanddeegrecept voor de slof.
hieronder het complete recept.
Lees hem even goed door en zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt.
Dan verzeker je jezelf van een leuke niet te mislukken bak en smaakbeleving.
Door het speculaas slofpakket te bestellen heb je de ingrediënten die je niet in de supermarkt kan kopen alvast in huis. En met de Bakken met Niels slofringen bak je de mooiste sloffen.
Verras jezelf en je gasten met deze overheerlijke speculaasslof.
Recept voor de allerlekkerste speculaasslof
De slof heeft haar trouwe en onvoorwaardelijke liefhebbers.
Met een kleine aanpassing van de basisslof creëer je de allerlekkerste speculaasslof voor de decemberperiode.
Met een slofring – de echte thuisbakker wil geen ander materiaal meer – bak je zonder problemen onweerstaanbare lekkernijen. Fervente slofbakkers doen niets liever dan experimenteren. Een nieuwe bakwereld gaat voor je open! Waar wacht je nog op om aan de slag te gaan?
Bestel het Bakken met Niels Speculaasslof pakket hier
Ingrediënten voor 2 speculaassloffen
Voor de sloffen
500 gram Ambachtelijk zanddeeg is de totale hoeveelheid voor 2 sloffen!
500 gram Bakken met Niels mix voor ambachtelijkzanddeeg.
10 gram speculaaskruiden
200 gram roomboter
20 gram losgeklopt ei
25 gram citroenrasp
Dit luxe roomboterdeeg is het lekkerst als je het een dag van tevoren bereidt. Bewaar het in de koelkast.
Voor een slof heb je 375 – 400 gram deeg nodig. 200 gram deeg voor de bodem en 175 – 200 gram voor de randjes.
Tip van bakker Niels: bewaar het deeg, in plastic, gerust een paar dagen in de koelkast of vriezer.
Ingrediënten voor de vulling
200 gram vulling is voldoende voor 1 slof. Wat je teveel hebt bewaar je gewoon in de vriezer.
200 gram amandelspijs
210 gram aangemaakte banketbakkersroom (60 gram mix voor banketbakkersroom en 150 gram/ml melk)
Voor de garnering
Botercrème
250 gram zachte roomboter
100 gram witte basterdsuiker
350 gram aangemaakte Bakken met Niels banketbakkersroom (100 gram mix voor banketbakkersroom en 250 gram/ml melk)
5 gram speculaaskruiden (en desgewenst een scheutje likeur naar keuze)
Speculaaskruimels (deze kruimels vooraf bakken op een met bakpapier beklede bakplaat)
Poedersuiker
Amandelschaafsel
HOE GA JE TE WERK?
Verwarm de oven voor op 170-175 graden.
Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een soepel geheel. Dit gaat het beste met de hand.
Maak de Bakken met Niels banketbakkersroom aan volgens het recept op de verpakking.
Meng de amandelspijs en de afgewogen banketbakkersroom goed glad met een mixer of keukenmachine.
Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 5 mm.
Steek vervolgens een plak uit met de slofringen maak in de slofring een randje tegen de zijkant. Spuit of schep er vervolgens een laagje aangemaakte spijsvulling in.
Bak de slof goudbruin op ongeveer 170 – 175 graden in ongeveer 25 – 30 minuten.
Check goed de kleur van het deeg door de slofrand op te tillen en met behulp van een kaasschaaf check je de kleur van de bodem.
Als alles goudbruin is, haal je de slof uit de oven. Als de slof bijna afgekoeld is, haal je de ring om je baksel weg.
Garnering
Terwijl de sloffen in de oven zitten kunnen we de garnering maken.
De botercreme
Smeuïg en een feestje in je mond als je de botercrème maakt zoals het hoort. Met verse boter. Een ideale topping voor heerlijke rondo’s en sloffen. Aan de basis voor de botercrème kun je allerlei verschillende smaken toevoegen, zoals mokka, Grand Marnier, Cointreau, Mandarine Napoleon, rum, karamel en natuurlijk rondom de Paasdagen een flinke scheut advocaat. Zo kun je eindeloos variëren en bouw je een prachtige verzameling kunstwerkjes op.
Meng de roomboter, suiker, banketbakkersroom, speculaaskruiden en eventueel de likeur.
Tijd om de keuken op te ruimen.
Laat de sloffen uit de oven even afkoelen voordat je de bakring verwijderd.
Met de handige spuitzak met spuitmond naar keuze maak je de mooiste garnering.
Versier deze met speculaaskruimels, amandelschaafsel en poedersuiker en het genieten kan beginnen.
Tip van Niels
Bovenstaande benodigdheden voor de garnering zijn voldoende voor twee sloffen en een schaal rondo’s. Wat je overhoudt kun je gerust 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Dek de schaal af met vershoudfolie. Voor gebruik klop je de crème weer even op. Heerlijk op een plak zelfgebakken cake.
In het Bakken met Niels receptenboek staan nog veel meer lekkere recepten voor sloffen en rondo’s.
In de herfst en winter ook lekker is bijvoorbeeld de stoofpeertjes slof.
Veel genieten.