Basisrecept voor de meringues

Basisrecept voor de meringues:

Benodigdheden: 1 potje Bakken met Niels mix voor meringue (inhoud 200 gram), 100 g /ml heet water (70 graden), bij voorkeur digitaal afwegen. 100 gram poedersuiker. Mixer met garden. Royale beslagkom. Bijvoorbeeld een KitchenAid of een Kenwood. Maar het kan natuurlijk ook prima met een kleinere mixer. Bakplaten met bakpapier. Spuitzak met spuitmondje of twee grote eetlepels, of twee handige deegkrabbers van Bakken met Niels of een ijsknijper.

Oventemperatuur: Heteluchtoven: 110°C (bij voorkeur) Elektrische oven: 120°C Gas oven stand 1.

Bereidingswijze voor de lekkerste meringues: verwarm de oven voor, gebruik bij voorkeur een heteluchtoven, dan wordt de warmte immers optimaal verdeeld.

Doe de mix en het water in een schone beslagkom en meng het kort door elkaar. Klop het beslagmengsel met de mixer met schone garden op de hoogste stand in minimaal minuten stijf. Het beslagmengsel is stijf genoeg wanneer de beslagkom ondersteboven gehouden kan worden zonder dat de meringue eruit loopt. Voeg tenslotte 100 gram poedersuiker toe en mix het geheel nog drie à vier minuutjes in een lagere versnelling. Verdeel het beslagmengsel met twee grote eetlepels of met een spuitzak in gewenste porties over de bakplaten. Met de handige deegkrabbers van Bakken met Niels lukt dit ook prima. Of wat dacht je van een ijsknijper? Zorg voor ongeveer twee cm ruimte tussen de meringues.

Plaats de bakplaten midden in de oven en bak de meringues 50 – 60 minuten. Zet daarna de oven uit en laat de schuimpjes eventueel nog een uur in de gesloten oven rusten. Veel bak plezier! Eigenlijk worden de meringues niet gebakken, ze worden gedroogd. Je droogt ze op een lage temperatuur, dus er kan niets verbranden. Als je de oventemperatuur iets verhoogt, dan bakken de meringues wat “wilder”. Ze zullen dan wat sneller scheuren. Dat ziet er ook wel rustiek uit.

Bakker Niels heeft ook mixen voor bavarois. Je kunt je meringues ook een heerlijke smaak geven, bijvoorbeeld hazelnoot. Meng dan 25 gram mix voor hazelnoot bavarois bij de 100 gram poedersuiker. Voeg naar smaak ook kleine stukjes noot toe. Wil je aardbeiensmaak ? Voeg dan 25 gram aardbeien bavarois toe. In de wintermaanden kun je ook verrassend experimenteren met de biologische speculaaskruiden van bakker Niels! Kortom, variëren maar!

De Bakken met Niels – mix voor meringue kun je ook heel goed als topping gebruiken. Net als slagroom. Dus ongebakken.

De mix klop je dan op dezelfde wijze op met een garde tot een mooi standig schuim,
Spuit kleine doppen op je taartje, rondo of slof en brand deze lichtjes af met een klein brandertje. Voorzie de dopjes met een dun laagje licht verwarmde afdekgelei.

Een hap van dit gebak volstaat om de hooggespannen verwachtingen helemaal in te lossen.

Geef een reactie