Pepernotenbrood

Pepernotenbrood

Benodigdheden voor het Brood

Voor de afwerking van het brood

Benodigdheden voor de vulling

Stap 1

Maak het brooddeeg

Voeg de Soezie broodmix, het water, de gist en de speculaaskruiden samen in een kom en kneed 20 minuten met een broodbakmachine of met je handen. Indien je de beschikking hebt over een keukenrobot laat het deeg dan 10 minuten kneden.

Bedek het deeg met huishoudfolie en laat 40 minuten rijzen.

Stap 2

Maak de vulling

Bereid de banketbakkersroom van Bakken met Niels zoals aangegeven op de verpakking met verse melk.

Gooi de pepernoten (hoeveel je maar wilt) in een kom, doe hier 2 eieren bij met gesmolten boter en het zakje vanillesuiker. Mix het goed door elkaar. en wacht tot de deeg klaar is met rijzen.

Stap 3

Vul en rol het deeg

Als het deeg klaar is druk je het deeg plat (vergeet niet je aanrecht vooraf te bestrooien met bloem) en rol je het uit toe een rechthoek van ongeveer 35 bij 60 cm. Strijk eerst de banketbakkersroom over het deeg en leg hierop het pepernotenmengsel.

Laat de randjes vrij (net als bij een pizza).

Stap 4

Maak een broodkrans

Rol het deeg stevig op in de lengte. Snijdt vervolgens de cilinder door midden en leg de beide helften met de opening naar boven naast elkaar. Wikkel ze vervolgens rond elkaar zoals een spiraal/vlecht. Maak de uiteinden aan elkaar.

Leg de Pepernoten deegkrans op een bakplaat met daarop bakpapier en dek het af met huishoudfolie. Laat het brood vervolgens 40 minuten rijzen op kamertemperatuur.

Stap 5

Bakken en genieten

Verwarm alvast de oven voor op 200 graden. Strijk het deeg in met een losgeklopt ei, besprenkel het met parelsuiker, kristalsuiker naar wens. Dek de krans af met een bakpapier om te voorkomen dat de pepernoten verbranden en bak de krans 35 minuten op 200 graden. 

Laat de krans afkoelen op een rooster, snijdt in stukje en genieten maar! Laat je mij weten of het lekker was?