Benodigdheden voor de klassieke appelslof
- Slofring
- appels (bij voorkeur Elstar, Jonagold of Wellant)
- kaneel
- bakpapier
- Zeeuwse bloem
- of:
- Mix voor zanddeeg
- Mix voor banketbakkersroom
- Amandelspijs
- Citroenrasp
Ingrediënten
- 320 gram roomboter
- 280 gram witte basterdsuiker
- 20 gram losgeklopt ei
- 12 gram bakpoeder
- 2 mespuntjes zout
- 1 royale theelepel citroenrasp
- 250 gram patentbloem
- 250 gram Zeeuwse bloem
Dit recept is voldoende voor 3 sloffen!
Dit luxe roomboterdeeg is het lekkerst als je het een dag van tevoren bereidt. Bewaar het in de koelkast. Voor gebruik soepel kneden, uitrollen en uitsteken.
Nog makkelijker: als je geen tijd wilt verliezen met ingrediënten
afwegen, dan vind je in de mix voor zanddeeg het gedroomde product.
Het deeg is in een oogwenk klaar.
Let op: 500 gram ambachtelijk zanddeeg is de totale
hoeveelheid voor 2 sloffen!
200 gram vulling is voldoende voor 1 slof.
Wat je teveel hebt bewaar je gewoon in de vriezer.
Ingrediënten
500 gram mix voor ambachtelijk zanddeeg,
200 gram roomboter
20 gram losgeklopt ei
25 gram citroenrasp
Ingrediënten voor de vulling
200 gram amandelspijs
210 gram aangemaakte banketbakkersroom
(60 gram mix voor banketbakkersroom en
150 gram/ml melk
Hoe ga je te werk ?
Gebruik altijd het basisrecept voor het sloffendeeg. Voor een slof heb
je 375 – 400 gram deeg nodig. En 200 gram vulling, een mengsel van amandelspijs en banketbakkersroom.
Ideaal zijn de complete appelslofpakketten van bakker Niels die te verkrijgen zijn in de handige webshop.
400 gram deeg (200 gram voor de
bodem en 200 gram voor de rand).
200 gram vulling (mengsel amandelspijs en banketbakkersroom).
3 appels, gebruik bij voorkeur een bakvaste appel zoals Jonagold of
Elstar.
HOE GA JE TE WERK?
Vul de slof met het deeg en verdeel de vulling gelijkmatig over de
bodem.Snij de appel in stukjes, blokjes of schijfjes en leg ze op de vulling. Ten
slotte bestrooi je de appeltjes met kaneelsuiker.
Baktijd ongeveer 30 minuten 170 – 175 graden in een voorverwarmde
oven. Laat de slof goed afkoelen en verwijder de slofring zodra de
slof bijna afgekoeld is. Bestrijk de appelslof met warme abrikozengelei
voor een extra mooi effect. Net als bij de appelrondo’s kun je de boven
kant van de appelslof versieren met Victoriabeslag, gebruineerde noten
en wat dacht je van voorgebakken roomboterkruimels.
En smullen maar van dit ‘valt altijd in de smaak’ recept.
Heb jij deze lekkere klassieke appelslof gemaakt? Dan zou ik het heel leuk vinden als je deze op social media (facebook of instagram) wilt delen en mij hierbij wilt taggen! Succes met bakken.