Oud, maar niet versleten: speltbrood
Spelt is een graansoort uit de tarwefamilie met een lange geschiedenis achter zich. Rond het begin van onze tijdrekening bakten de Romeinen al speltbrood. Later werd deze graansoort in populariteit van de troon gestoten door gewassen als tarwe, rogge en gerst. Tijd dus om eens terug te grijpen naar spelt en te bewijzen dat, alhoewel de Romeinen al lang verdwenen zijn deze recepten bovenaan de lijst van thuisbakkers staan.
Ingrediënten
Deegsamenstelling
- 500 gram Honing Spelt
- 280 – 320 ml water
- 11 gram droge gist
- 10 gram zout
- 25 gram roomboter
Kneden type spiraalkneder voldoende lang in 1ste snelheid om max. waterabsorptie te bekomen (ca. 5 à 8 minuten). Afkneden in 2de snelheid tot goed ontwikkeld deeg.
Kitchen Aid – Kenwood, etc: 5 min traag, 10 min snel
Deegtemperatuur 25-26 °C
Rijsschema:
Voorrijs 15-20 min
Bolrijs 20 min
Narijs 60 min
Bakken 40-50 min / 225 °C