Recept voor een pan vol lekkere karamel!

Recept voor een pan vol lekkere karamel!

625 gram kristalsuiker
175 gram blanke stroop
175 gram honing
275 gram slagroom
175 gram roomboter

Verrijk je karamel met een notenmelange:
250 gram halve amandelen (zonder vlies)
250 gram hele hazelnoten (zonder vlies)
75 gram gebroken walnoten
75 gram pistachepitten
75 gram pecannoten

Tip: geef je slof ook eens een zeer exclusief tintje met macadamianoten.

Karamelnotenslof

Een slof is een slof zou je denken, maar niets is minder waar!
Dit is een waren topper voor de slofliefhebber en een traktatie voor op elk feestje.
De lekkere stukjes walnoot geven je slof een heerlijk aroma dat je tijdens het bakken al het water in je mond doet komen. De combinatie van het zoete van de slof met het knapperige van de walnoot is op en top genieten.

Hoe ga je te werk?
Begin met het bakken van de slof, volgens het recept in het receptenboek Bakken met Niels, pagina 69 of kijk in de receptenrubriek bij de basis van de aardbeienslof.
Tip: je zou de amandelspijs deze keer niet met aangemaakte banketbakkersroom, maar met je zelfgemaakte karamel kunnen mengen. Deze karamel maak je een dag vooraf zodat deze goed afgekoeld is.

Meng 500 gram amandelspijs met 1 ei en maak het verder op smaak met je huisgemaakte karamel.
Mocht je iets van deze amandelkaramel – vulling overhouden, bewaar het dan gerust in de vriezer voor je volgende bakfeest.

De karamel, met of zonder noten, is wekenlang houdbaar in de koelkast. Je kunt je cake er ook mee versieren of wat dacht je van een lepel door de vanillevla?

Hoe ga je te werk ?
Doe de blanke stroop, de honing en de suiker in een royale hoge pan en roer het even kort door. Om te zorgen dat het proces goed verloopt, is het belangrijk om tijdens het karamelliseren niet te roeren.

Laat het mengsel rustig op een middelmatig vuur karamelliseren totdat er een mooie licht karamelkleur zichtbaar wordt.
Des te langer de massa kookt, des te pittiger de karamel wordt. De keuken wordt met een heerlijke karamelgeur gevuld. Haal de pan op tijd van het vuur zodat de suiker niet verbrandt.

Giet nu de ongezoete verwarmde slagrook rustig bij de karamel en roer het mengsel goed met een houten spatel. Nu kan de boter toegevoegd worden en zodra deze gesmolten is, voeg je het notenmengsel toe. De amandelen, hazelnoten, pecannoten bruineer je vooraf in de oven.

De afgekoelde slof voorzie je met een mooie laag karamel en noten. Deze karameltopping moet uiteraard een beetje lauw zijn, zodat je het goed kunt verdelen over je slof (niet te vloeibaar anders loopt het weer van je slof af)

Geef een reactie