Gevulde koeken

Wie dacht dat gevulde koek in de oude doos mag blijven, is flink verkeerd. Bakken met Niels staat bekend om zijn klassieke banketbakkersrecepten. Gevulde koek is er nog zo eentje. Je kunt er zelfs je eigen toets aan geven. Gevulde koeken met extra nootjes. Telkens verrassend lekker. Past uitstekend bij een koffietafel en een picknick onderweg.

Hoe ga je te werk ?

  
•      250 gram witte basterd suiker
•      325 gram roomboter
•      500 gram Zeeuwse bloem 
•       50 gram  ei
•       20 gram  citroenrasp
•       5 gram bakpoeder
•       5 gram zout
 
•      600 gram amandelspijs 
•      50 gram ei
•      20 gram citroenrasp

Meng de boter, de suiker, het zout, het ei en de citroenrasp goed door elkaar. Vervolgens de bakpoeder en de Zeeuwse bloem erbij. Wanneer je een goed samenhangend deeg hebt, verpak je het in plastic en laat je het minimaal 24 uur rusten in de koelkast.

De amandelspijs maak je bij voorkeur een dag voor gebruik aan. Meng de amandelspijs met het ei en de citroenrasp. In een afgedekte schaal in een geurvrije koelkast bewaren. Voor gebruik slap je de spijs af met wat water.

Kneed vervolgens het deeg soepel en bestrooi het werkblad met een beetje strooibloem en rol het deeg uit op 4 mm dikte. Handig tussen twee latjes van die dikte. Neem nu een kartelsteker met een doorsnede van 8 cm. Steek 50 plakjes uit. Leg 25 plakjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Spuit in het midden de amandelspijs (40 gram) Leg de andere plakjes er overheen en druk de randen voorzichtig tegen elkaar. Let er op dat er geen spijs uitgedrukt wordt. Zie ook onderstaande werktekening.

Strijk de koeken twee keer met ei strijksel na de eerste keer een amandel erop leggen. Je kunt ook gebruineerde stukjes hazelnoot op de spijs leggen en dan afsluiten met een plakje deeg.

Bak de gevulde koeken goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C. Wil je zachte koeken dan kort en snel bakken. Wil je bros dan wat kouder en langer bakken.

Net als bij boterkoek. Sommige bakkers bakken deze een kwartiertje op 230 graden, andere bakkers een half uur op 180 graden.

Bak bij voorkeur in een hete lucht oven. Goed naar de kleur kijken en check de kleur van de onderkant ook even met bijvoorbeeld een kaasschaaf. Niet te lang bakken anders worden de koeken te droog. Dus “op kleur bakken”.

Proef ze als ze nog warm zijn. Onweerstaanbaar lekker.

NB: Je bakt ook meesterlijke gevulde koeken met de Bakken met Niels – mix voor zanddeeg. Aan deze kant en klare mix voeg je enkel nog roomboter, ei en citroenrasp toe.

 

Geef een reactie