Honing Spelt Appelrondo’s

Zelfgebakken ovenverse appelrondo’s van Honing Spelt deeg, amandelspijs, banketbakkersroom, schijfjes appel en een vleugje kaneel geven het koffietafelen wel een heel aparte charme.

Bakken met Niels heeft de professionele appelrondo – ringen voor de thuisbakker.
Spoel de gesiliconeerde ringen na je bakfeest af met lauw water en droog ze goed na. Dus nooit in de vaatwasmachine en gebruik geen afwasmiddel. Zo bak je rondo na rondo. De appelrondo – ringen zijn verkrijgbaar via de webwinkel. Verschillende maten, van 5 cm (voor de mini’s) tot 10 cm (voor de grote trek) !

WAT HEB JE NODIG ?

 • 500 gram Honing Spelt
 • 8 gram bakpoeder
 • 300 gram boter
 • 250 gram basterdsuiker
 • 10 gram losgeklopt ei
 • 10 gram citroenrasp
 • 10 gram kaneel

HOE GA JE TE WERK?

 • Gebruik voor dit overheerlijke deeg soepele boter (20 à 22°C), harde boter levert immers klonten op.
 • Meng er met de deeghaak de fijne suiker door.
  (draai het mengsel niet te lang, want dan wordt de boter te slap en te luchtig, en te luchtig deeg bakt te bros).
 • Als je gebruik maakt van een mixer krab dan het mengkom tussendoor goed bij en zorg ervoor dat de massa ook los komt van de bodem.
 • Vervolgens de overige ingrediënten toevoegen. (ei, zout, citroenrasp, kaneel)
 • Voeg tenslotte de honing spelt toe, die gemengd is met de bakpoeder.
 • Doorwerken tot een mooie egale massa.
  (Draai het deeg niet te lang, het zou maar slap worden. In een goed deeg zie je geen boterstrepen meer, of harde suikerklonten).

Dit deeg minimaal 1 dag vooraf bereiden. In de koelkast bewaren. Soepel kneden, uitrollen en uitsteken, bakken en genieten.Een plakje deeg weegt ongeveer 50 – 55 gram, afhankelijk van de dikte van het deeg en de grootte van de plakjes. Als je het totaal gewicht van alle ingrediënten dus deelt door 55 dan weet je het aantal rondo’s dat je kan bakken.Mocht je wat deeg overhouden, dan verpak je dit in plastic en bewaar je dit in de koelkast of in de diepvriezer. Je kunt het dat de volgende keer weer verder gebruiken.Bewaar het deeg niet al te lang, want de bakwerking (volume) gaat wellicht iets achteruit. Een paar weken kan, geen maanden)

Voor de vulling:

 1. De aangemaakte mix voor banketbakkersroom mixen met de amandelspijs. Het best gebruik je hiervoor een mixer of een keukenmachine.
 2. Deeg uitrollen op 5 mm uitrollen (handig tussen twee latjes van die dikte)
 3. Je steekt plakjes uit met een steker die net iets groter is dan de rondoring. Zodat je een kuiltje krijgt.
 4. Spuit er een klein dopje aangemaakte spijsvulling in (als je wat van dit mengsel overhoudt, dan kun je dit in de diepvriezer bewaren voor je volgende bakfeest)
 5. Op dit dopje wat kaneel strooien en vervolgens een royale hand grof gesneden Jonagold / Elstar appel erop (niet te zuinig) In ieder geval een bakvaste appel gebruiken. Dus eerst de kaneel en dan de appel. Kaneel kleurt nogal, dus zo voorkom je te donkere appelrondo’s.
 6. Goudbruin afbakken op ongeveer 170 – 175 graden ongeveer 16 – 18 minuten. Om te checken of je rondo gaar is, check je de bodem met behulp van bijvoorbeeld een kaasschaaf. Je tilt de bakring voorzichtig een stukje op en bekijkt de kleur van de onderkant van de rondo.
 7. Na bijna afgekoeld te zijn bestrijken met warme abrikozen gelei.

Bekijk snel alle bakfilmpjes op het YouTube kanaal van Bakken met Niels

Geef een reactie