Basisrecept voor Bloem Tradition Française

Deze pure bloem is samengesteld uit speciaal geselecteerde tarwevariëteiten. Uitermate geschikt voor de bereiding van authentieke Franse producten. Bevat veel eiwitten, T65, ideaal om brood te bakken, maar ook om te mengen met de Waldkorn Original.

Basis recept:

500 gram Tradition Française, ongeveer 300 ml water.

In Frankrijk smaakt het brood anders dan in Nederland. In Nederland is het brood zachter, dat komt o.a. omdat de Nederlandse bakkers ook boter toevoegen. De gluten worden gesmeerd. In Frankrijk enkel zout en gist.

Tip van bakker Niels: voeg aan 500 gram Tradition Française ongeveer 20 gram roomboter toe. Je brood blijft dan langer zacht en mals. Maar water is minstens zo belangrijk. Voeg voldoende water toe.

Tip: was water bij. Met andere woorden, voeg niet in een keer al het water toe. Als je een mooi deeg hebt verkregen, dan was je nog wat water bij. Beetje bij beetje. Het deeg kan dan uiteindelijk ook meer water opnemen. Je verkrijgt dan ook luchtiger brood. Bak je brood met de hand, voeg dan iets meer gist toe. Bijvoorbeeld op een pond 11 gram droge gist, bak je in de broodbakmachine, dan mag je de hoeveelheid gist halveren. Bak je klein brood, zoals bolletjes of puntjes, dan juist iets meer gist toevoegen. Gevuld brood, zoals krenten – of olijvenbrood vraagt ook om meer gist.

Normaal gezien voeg je 2% zout van het bloemgewicht bij. Dus op 500 gram Tradition Française komt 10 gram zout. De laatste tijd wordt er ook wel iets minder toegevoegd. 7 – 8 gram kan ook, maar onthoud dat zout is ook smaak. Gebruik bij voorkeur gejodeerd zout. Gebruik altijd een digitale weegschaal.

Meng je de Tradition Française met de Waldkorn, dan voeg je geen zout meer toe, want de Waldkorn Original bevat immers al zout.

Meng alle ingrediënten en kneed met de hand tot een mooi soepel deeg. Als je een vliesje van het deeg kan trekken, heb je een goed glutennetwerk. Scheurt het vliesje te snel, dan moet je nog verder kneden. Je kunt natuurlijk ook een deeg kneden met een kneedmachine. Met een spiraalkneder kneed je sneller. De broodbakmachine kent ook een handig deegprogramma. Laat je deeg 2 à 3 keer rijzen. Bijvoorbeeld een bolrijs, dan een model maken, bijvoorbeeld bolletjes, puntjes van 50 gram en dan weer laten rijzen. Dek het deeg tussentijds af en laat rijzen tot het volume verdubbeld is. Verwarm de oven voor op 200 – 220 graden. Bak de broodjes mooi op kleur. Afhankelijk van de oven ongeveer 20 – 25 minuten. Elke oven bakt immers weer anders.

Geef een reactie