Honing Spelt Appelsloffen (zelfde deeg als voor Honing Spelt appelrondo’s en de Robuste Honing Spelt koeken)
WAT HEB JE NODIG ?
- 500 gram Honing Spelt
- 8 gram bakpoeder
- 300 gram boter
- 250 gram basterdsuiker
- 10 gram losgeklopt ei
- 10 gram citroenrasp
- 10 gram kaneel
HOE GA JE TE WERK?
- Gebruik voor dit overheerlijke deeg soepele boter (20 à 22°C), harde boter levert immers klonten op.
- Meng er met de deeghaak de fijne suiker door.
(draai het mengsel niet te lang, want dan wordt de boter te slap en te luchtig, en te luchtig deeg bakt te bros). - Als je gebruik maakt van een mixer krab dan het mengkom tussendoor goed bij en zorg ervoor dat de massa ook los komt van de bodem.
- Vervolgens de overige ingrediënten toevoegen. (ei, zout, citroenrasp, kaneel)
- Voeg tenslotte de honing spelt toe, die gemengd is met de bakpoeder.
- Doorwerken tot een mooie egale massa.
(Draai het deeg niet te lang, het zou maar slap worden. In een goed deeg zie je geen boterstrepen meer, of harde suikerklonten).
Dit deeg minimaal 1 dag vooraf bereiden. In de koelkast bewaren. Soepel kneden, uitrollen en uitsteken, bakken en genieten.
Mocht je wat deeg overhouden, dan verpak je dit in plastic en bewaar je dit in de koelkast of in de diepvriezer. Je kunt het dat de volgende keer weer verder gebruiken.Bewaar het deeg niet al te lang, want de bakwerking (volume) gaat wellicht iets achteruit. Een paar weken kan, geen maanden)
Voor de vulling:
- 200 gram amandelspijs
- 200 gram aangemaakte banketbakkersroom
- Vervolgens de amandelspijs en de aangemaakte banketbakkersroom goed glad mixen met een mixer of keukenmachine.
- Dikte deeg ongeveer 5 mm uitrollen (handig tussen twee latjes van die dikte)
- Je steekt een plak uit met de slofring. Dan een randje deeg.
- Spuit er een dun laagje aangemaakte spijsvulling in (als je wat van dit mengsel overhoudt, dan kun je dit in de diepvriezer bewaren.
- Daarop een royale laag grof gesneden Jonagold / Elstar appel (niet te zuinig) In blokjes of in schijfjes. Gebruik hiervoor de handige appelschilmachine van bakker Niels. In ieder geval een bakvaste appel gebruiken. Of begin met kaneel en gewelde rozijnen en als laatste de appel. Zo verbranden de rozijnen niet en wordt de kaneel niet te donker.
- Goudbruin afbakken op ongeveer 170 – 175 graden ongeveer 25 minuten. Check goed de kleur van het deeg door de slofrand op te tillen en met behulp van een kaasschaaf check je de kleur van de bodem. Als alles goudbruin is haal je de slof uit de oven.
- Als de slof bijna afgekoeld is, bestrijk je deze met warme abrikozen gelei / jam.
PS: de handige RVS slofringen zijn te bestellen via de webwinkel en gaan een levenlang mee!
Bekijk snel alle bakfilmpjes op het YouTube kanaal van Bakken met Niels