ROBUSTE HONING SPELTKOEKEN

Lekkere brosse robuste honing speltkoeken, om het eens eenvoudig te houden. Ditmaal geen heel ingewikkeld recept. Ditmaal geen creatieve hoogstandjes voor volleerde chefs en patissiers. Maar een eenvoudig lekker recept op basis van honing spelt. En ze mogen er zeker zijn.

WAT HEB JE NODIG ?

  • 500 gram Honing Spelt
  • 8 gram bakpoeder
  • 300 gram boter
  • 250 gram basterdsuiker
  • 10 gram losgeklopt ei
  • 10 gram citroenrasp
  • 10 gram kaneel
  • 50 gram gewelde rozijnen
  • 75 gram hazelnoten zonder vlies
  • 150 gram cranberry’s

HOE GA JE TE WERK?

  • Gebruik voor dit overheerlijke deeg soepele boter (20 à 22°C), harde boter levert immers klonten op.
  • Meng er met de deeghaak de fijne suiker door.
    (draai het mengsel niet te lang, want dan wordt de boter te slap en te luchtig, en te luchtig deeg bakt te bros).
  • Als je gebruik maakt van een mixer krab dan het mengkom tussendoor goed bij en zorg ervoor dat de massa ook los komt van de bodem.
  • Vervolgens de overige ingrediënten toevoegen. (ei, zout, citroenrasp, kaneel)
  • Voeg tenslotte de honing spelt toe, die gemengd is met de bakpoeder.
  • Doorwerken tot een mooie egale massa.
    (Draai het deeg niet te lang, het zou maar slap worden. In een goed deeg zie je geen boterstrepen meer, of harde suikerklonten).

Nu kan de vulling erdoor. Draai voorzichtig de gewelde rozijnen, de hazelnoten en de cranberry’s door het deeg. Zorg ervoor dat de rozijnen en de cranberry’s goed door het deeg verwerkt zijn.

Tip, bruineer de hazelnoten vooraf in de oven, zo verkrijgen ze meer smaak. Breek / snij de hazelnoten in kleine stukjes. Snij ook de cranberry’s vooraf.

  • Koelen en rusten liefst 24 uur voor de verwerking.
  • Kneed het deeg weer even soepel, verdeel het in twee gelijke delen en rol het deeg uit.
  • Maak deegpillen met een gelijke dikte.
  • Variatie: rol ze door een klein beetje kaneelsuiker!
  • Snijd nu met een scherp mes gelijke plakjes.
  • Leg de plakjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  • Bak de koekjes rustig op 160 – 170°C, circa 10 -18 minuten. Afhankelijk van de dikte van de deegplakjes. Wanneer ze mooi bruin zijn kunnen ze uit de oven. Bak ze niet te lang anders worden ze te droog en te hard.

Plakken deeg met een doorsnede van bijvoorbeeld 4 cm korter bakken, dan grote plakken van 8 cm. Ook de dikte bepaalt natuurlijk de baktijd. Gewoon even uitproberen! Lukt je zeker!

Genieten tot de laatste kruimel!

Geef een reactie