Sandwiches op hun paasbest ! Paashaasjes, – haantjes en luxenestjes.

Het is nu eenmaal Pasen per jaar en dat mag best te zien zijn op tafel. Bij een feestelijk ontbijt horen natuurlijk zachte sandwiches met verse boter en zelfgemaakte jam. Maar het kan nog net wat feestelijker. Op z’n paasbest.. Het volstaat de sandwiches een leuke vorm te geven, zoals konijntjes. Je zult wel zien welke er het eerst uit de mand verdwijnen. En aan het recept hoef je niet veel te veranderen, want dat is perfect met het recept voor luxebrood. Recepten met het luxebrood komen in deze receptenrubriek uitvoerig aan bod en dat is met recht en reden.  Natuurlijk kun je er heerlijke broden mee bakken in de broodbakmachine, maar er zijn nog zoveel andere mogelijkheden. Deze lekkere zachte sandwiches en leuke paashaasjes bezorgen je een onvergetelijk en zelfgemaakt paasontbijt.

Wat heb je nodig ?

Neem Original Luxebrood en Boerenwit van Soezie. Deze twee samen zorgen voor een fijn deeg voor luxe broden, zoals suiker – en rozijnenbrood. Maar ook bijzonder geschikt voor luxe broodjes zonder vulling.

250 gram Original Luxebrood en 250 gram Boerenwit, 8 – 10 gram zout, 25 gram roomboter, 10 gram droge gist. Ongeveer 280 – 300 ml water. Het deeg bij voorkeur vrij stevig, bij de verwerking van klein brood zeker niet te slap. Maar het moeten natuurlijk ook geen droge broodjes worden. Een te vast deegje wordt nooit luchtig. Dus was eventueel wat water bij tijdens het kneden.

In de bakkerij wordt vaak krentenbroodpoeder toegevoegd. Dit maakt het brood nog lekkerder. Voeg ongeveer 25 – 50 gram krentenbroodpoeder toe aan 500 gram mix / meel.

Alle ingrediënten zijn verkrijgbaar in een handig startpakket !

Hoe ga je te werk ?

Kneed van het onderstaande recept een stevig deegje. Met de hand, in een broodbakmachine of in een kneedmachine. Laat 30 minuten rijzen onder een droge doek op kamertemperatuur. Druk daarna het deeg plat met de handen en vouw het weer dicht. Laat nog 15 minuten rijzen onder een droge doek op kamertemperatuur.

Sandwiches:

Verdeel het deeg in stukjes van 50 gram. Maak de stukjes bolvormig en laat ze 5 minuutjes rusten. Druk ze daarna plat en rol ze lang tot stomppuntige sandwiches van ongeveer 10 cm lengte. Vaak lukt het niet om de deegstukjes in één keer lang te rollen. Laat ze dan eventjes rusten en rol dan verder. Leg de sandwiches op een met bakpapier bekleden bakplaat. Laat 30 tot 40 minuten rijzen onder een droge doek op kamertemperatuur. Strijk de sandwiches in met losgeklopt ei. Bak ze gedurende  10 minuutjes in een voorverwarmde oven op ongeveer 230 graden.

Paashaasjes:

Verdeel het deeg in stukjes van 50 gram. Maak ze bolvormig en laat ze 5 minuten rusten. Neem voor de romp van elk paashaasje twee stukjes van 50 gram en maak er een bolletje van 100 gram van. Laat 5 minuutjes rusten. Intussen rol je van de overgebleven stukjes van 50 gram kegeltjes die je aan de punt inknipt met een schaar: zo maak je de kopjes met de oren. Rol nu de bolletjes van 100 gram lang in 2 à 3 keren. Uiteindelijk zou je tot een lengte van 25 à 30 cm moeten komen. Leg de deegrolletjes (de rompjes) in de juiste vorm. Hier kun je je eigen creativiteit kwijt. Plaats kopje en rompje nu tegen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Mocht je nog een stukje deeg overhouden, dan geef je je paashaasje nog een staartje. Met een krent maak je nog een oogje. Goed indrukken. Strijk in met losgeklopt ei en bak de haasjes gedurende 20 minuutjes in een voorverwarmde oven op ongeveer 200 graden.

Variatie: paashaasje met ei.  Je kunt ook een eitje meebakken. Prik de kleine eitjes aan de stompe kant in met een eierprikker. Als we de luchtkamers niet zouden doorprikken, zouden de eieren barsten. Zet de eitjes rechtop in de opening van de romp. Zie werktekening:

Je kunt je eitjes ook heel even koken. Paar minuutjes.

Luxenestjes met ei:

Ook hier weer deegbolletjes van 50 gram en etappes uitrollen tot strengen van ongeveer 30 cm. Draai twee deegstrengen in mekaar en bevestig de uiteinden aan mekaar zodat je een nestje krijgt, Leg in het midden een gekookt ei. Laat de nestjes 30 à 40 minuten rijzen onder een vel plastic op kamertemperatuur. Bestrijk het deeg (niet het ei). Bak de nestjes 15 à 20 minuutjes op 200 graden.

Paashaantjes:

Druk de bollen plat en punt ze zodanig op dat er aan één kant een stompe punt ontstaat. Rol vervolgens de stompe punt uit tot een breed plat stuk, zie werktekening:

Vorm de haan en leg het gevormde broodje op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte. Knip met een schaar achtereenvolgens de staart, de kam en de poten in. Bestrijk de broodhanen netjes met eistrijksel. Druk een krent, tot op de plaat, op de plaats van het oog.

Geef een reactie