Klassieke appeltaart

De appel valt niet ver van de taart !

De eenvoud zelve.

Een klassieker die altijd scoort, door de combinatie van zachte frangipane en de fijne smaak van appeltjes.

Deze appeltaart kun je bakken in kleine bakvormpjes, maar ook in bijvoorbeeld een grotere vorm van 27 cm.

Het recept van het deeg is op basis van 1 pak Bakken met Niels – Zeeuwse bloem. Het deeg dat je wellicht overhoudt, kun je in plastic folie verpakken. Bewaar het in een geurvrije koelkast. Invriezen kan ook prima. Haal het deeg weer op tijd uit de koeling. Kneed het even soepel en bakken maar !

RECEPTUUR

1000 gram Zeeuws bloem

600 gram roomboter

300 gram basterd suiker

100 gram ei

50 gram citroenrasp

10 gram bakpoeder

5 gram zout

Eén voor één ingrediënten die appeltaart tot een bourgondisch hoogtepunt maken.

FRANGIPANE

200 gram amandelspijs
40 gram boter
50 gram ei (= 1 ei)
10 gram abrikozen jam
10 gram Zeeuwse bloem

AFWERKING

Dunne plakjes appel (of varieer met blokjes) Kies voor Elstar, Jonagold of Wellant. Of een combinatie !
Abrikozen afdekgelei

SUIKERWATER

Appelsap 400 gram
Kristalsuiker 60 gram

HOE GA JE TE WERK ?

Meng de boter, de Zeeuwse bloem, de basterdsuiker, de eieren, het zout en het bakpoeder tot je een glad deeg krijgt. Laat het deeg ongeveer een half uurtje opstijven in de koelkast. Bestrooi het werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 – 5 mm en bekleed de vorm (of de vormpjes)

Frangipane maken en inspuiten ca. 5 mm (dun laagje)

Vervolgens de appels dun snijden (3mm) en even blancheren in suikerwater (zeker niet te lang) Even “kort de kook erover”. Gebruik een schuimspaan. Vervolgens als een waaier op de frangipane leggen.

Tip: strooi wat kaneelsuiker over de appelschijfjes – blokjes.

Bakken op 175-180°C gedurende 20 – 30 minuten (afhankelijk van de grootte en de hoogte van de vorm)

Check goed de kleur van het deeg. Goudbruin is gaar.

Tip: leg een stukje bakpapier in je bakvorm – bakring. Je kunt dan makkelijk de kleur van de bodem bekijken. Wip het bakpapiertje dan even op.

Na het bakken bestrijk je je creatie met warme Bakken met Niels – abrikozen afdekgelei. Zo maak je de appeltaart helemaal af !

Tip: voordat je de appeltaart bestrijkt met de afdekgelei, leg dan nog wat blokjes geblancheerde appel op de gebakken taart. Liefst met rode schil. Of combineer met Granny Smith. Dat geeft helemaal een verrassend effect.

 

Geef een antwoord