Goudbruine kano’s
Zelfgebakken ovenverse gevulde kano’s van roomboterdeeg en amandelspijs geven het koffietafelen wel een heel aparte charme.
Ook onweerstaanbaar lekker zo’n goudbruine luxe koek van roomboterdeeg.
Kano’s zijn overheerlijke koeken die worden gevuld met amandelspijs. Een soort rondo of gevulde koek, maar dan in een ovale vorm. Ze worden gemaakt van een luxe boterdeeg en afgebakken in speciale kano-vormpjes. De beste amandelspijs heeft bakker Niels al voor je geselecteerd. De bovenkant versieren we met mooie noten. Denk aan amandelen of walnoten.
Wat heb je nodig ?
- Deegroller
- 10 kano bakringen
- Bakplaat
- Bakpapier
- Spuitzak
Recept
Je kunt het deeg maken op basis van het recept met de Zeeuwse bloem en de Patent bloem. Van dit deeg bak je ook in een handomdraai rondo’s en sloffen. In het recept wordt ook verwezen naar de handige mix voor zanddeeg.
Maar we geven graag nog meer recepten. Test maar eens welke jij het lekkerste vindt:
- 150 gram roomboter
- 100 gram witte basterd suiker
- 25 gram ei
- 10 gram citroenrasp
- 4 gram bakpoeder
- 225 gram Zeeuwse bloem
- Snufje zout
Nog een recept:
- 185 gram koude boter
- 125 gram witte basterdsuiker
- 10 gram citroenrasp
- 8 gram bakpoeder
- 25 gram ei
- 165 gram Zeeuwse bloem
- snufje zout
Hoe ga je te werk ?
- Mix de boter, basterdsuiker, zout, citroenrasp en het ei met de platte menghaak tot het deeg soepel is. Draai het zeker niet luchtig.
- Voeg het bakpoeder en de bloem toe en draai door tot alles goed gemengd is.
Amandelspijs:
- Meng de amandelspijs met het ei en wat citroenrasp. Voeg indien nodig wat meer ei of een beetje water toe, maar maak het niet te nat.
- Bewaar de spijs tot gebruik even in de koelkast.
Bakken:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Liefst stand hetelucht.
- Bestuif je werkblad en rol het deeg uit tot een plak van 3-4 millimeter.
- Steek met een van de kanoringen 10 plakjes deeg uit, draai ze om en leg ze eventueel even in de koelkast.
- Spray de bakringen licht in bakspray.
- Steek nog 10 plakjes deeg uit met de kanoringen, maar laat ze nu in de bakringen zitten en zet deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
- Vul een spuitzak met de amandelspijs.
- Spuit in het midden van iedere plak deeg een laagje amandelspijs Houd een paar millimeter van de rand vrij.
- Klop een ei los en bestrijk er de plakjes deeg aan de bovenzijde mee. Zorg ervoor dat er geen ei tegen de rand van de kanovormpjes komt, dus voorzichtig en dun instrijken.
- Leg in iedere bakring een plakje deeg bovenop het amandelspijs. Je hoeft dit niet aan te drukken.
- Decoreer iedere kano met nootjes. Zie ter inspiratie ook de afbeelding. Strijk de nootjes ook in met ei.
- Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden. en bak de kano’s in ongeveer een kwartiertje goudbruin en gaar. Check goed de kleur.
- Haal de kano’s uit de oven en haal vrij snel de bakringen eraf.
- Draai de kano’s even om en laat ze ongeveer 10 minuutjes ondersteboven staan.
- Keer ze weer om en laat afkoelen op een rooster.
- Geniet tot de laatste kruimel !
Tip: je kunt ook de rand van de kanoring met deeg bekleden en dan appeltjes met kaneelsuiker erop. (zie afbeelding) Je bakt dan een appelrondo in de vorm van een kano.
Met deze gesiliconeerde bakringen beleef je heel veel bakplezier. Spoel ze na je bakfeest af met lauw water en droog ze goed na. Nooit in de vaatwasmachine en gebruik geen afwasmiddel. Zo bak je kano na kano.
En natuurlijk mogen nog meer Niels’ – recepten niet ontbreken, dus we doen het Bakken met Niels – receptenboek erbij voor een combi – prijs.
Gratis verzending !