Suikerbrood in de traditionele oven

Suikerbrood bakbenodigdheden

Suikerbrood in de “traditionele oven”. Genieten tot de laatste kruimel !

 

Wat heb je nodig ?

Neem Original Luxebrood en Boerenwit van Soezie. Deze twee samen zorgen voor een fijn deeg voor luxe broden, zoals suiker – en rozijnenbrood.

250 gram Original Luxebrood en 250 gram Boerenwit, 8 – 10 gram zout, 25 gram roomboter, 15 gram droge gist. Ongeveer 330 ml water.

In de bakkerij wordt vaak krentenbroodpoeder toegevoegd. Dit maakt het brood nog lekkerder. Voeg ongeveer 25 – 50 gram krentenbroodpoeder toe aan 500 gram mix / meel.

Voor de vulling:

175 – 250 gram Bakken met Niels – parelsuiker, klein blokje roomboter en natuurlijk mag de kaneel niet ontbreken.

Hoe ga je te werk ?

Begin met het bereiden van het deeg.

Dit kan zowel in de broodbakmachine als in een keukenmachine met deeghaak. In de keukenmachine: alle ingrediënten (behalve de parelsuiker) in de mengkom en kneed een mooi soepel deeg. Dek de mengkom nog even af met huishoudfolie en geef het deeg nog een korte rijs van ongeveer 20 – 25 minuten.

Kies je voor deegbereiding in de broodbakmachine, dan doe je alle ingrediënten (behalve de parelsuiker) in de broodbakmachine. Kies bij voorkeur voor het snelprogramma. Meestal is dat ongeveer 2 uur. Na ongeveer 20 minuten is het deeg gekneed. Geef het nog een korte rijs van ongeveer 20 – 25 minuten in de machine en schakel vervolgens de machine uit. Haal vervolgens het deeg uit de bakvorm.

Bestuif je werkblad met een klein beetje bloem. Smelt een klein blokje roomboter in een pannetje, of in een glazen schaaltje in de magnetron (lage stand). Meng de parelsuiker met de gesmolten boter. Voeg ook royaal kaneel toe. Deze overheerlijke vulling werk je door het deeg. Gebruik hier bij voorkeur de handige Bakken met Niels – deegkrabber voor. Strooi ook wat kaneel op het deeg. Maak er een mooie bol van. Laat het gevulde deeg nog even rijzen, maar bij suikerbrood mag het deeg vrij snel de bakvorm in. Verdeel het deeg bijvoorbeeld in deegstukken van 400 – 500 gram. Maak het deeg mooi op. Dat kan als bol op de bakplaat of in een cake of broodvorm. Bekleed je vorm of bakplaat met bakpapier. Rol het opgemaakte deeg of de bol door de kristalsuiker. Eerst met de “bloemenspuit” het deeg bevochtigen en dan door de kristalsuiker. Leg het deeg met de naad naar beneden in de met bakpapier beklede bakvorm. Het deeg zal nog een tijdje rijzen en kan daarna netjes gebakken worden. Ook tijdens het rijzen het deeg even met de “bloemenspuit” bevochtigen, dit voorkomt uitdroging / korstvorming.

Oventemperatuur 190 – 200 graden. Baktijd 25 – 35 minuten, elke oven bakt weer anders. Mooi op kleur bakken.

Tip van bakker Niels: je kunt ook een iets kleinere suikerbroodjes bakken. Weeg dan stukjes deeg af van bijvoorbeeld 100 gram en bol ze mooi op. Deze bollen kun je iets heter afbakken. Dan wordt het “kort en snel” afbakken.

Kom je er niet helemaal uit? Stel je vraag via WhatsApp: 06 – 109 309 91 en bakker Niels helpt je graag.

Ook een suikerbrood bakken? Maak dan kennis met het Bakken met Niels – suikerbroodpakket!

Geef een reactie